Savezi brendova

Savez brendova (Brand Alliances) jeste često primenjivana strategija u brendingu. Najčešće se u praksi brendovi povezuju u savez na jedan od tri osnovna načina, koji se dalje mogu razvijati na različite načine:

  1. Co-brending, odnosno zajedničko korišćenje dva brenda na jednom proizvodu. Postoje mnogo kreativnih načina na koji se brendovi mogu povezati da bi dodali novu vrednost. Na primer Nike i Apple su pre par godina lansirali Apple Watch Nike+. Godinu dana ranije, imali smo i Apple Watch Hermes, gde su dve kompanije svoje partnerstvo objasnile time da i jedna i druga prave posebne proizvode i imaju isti pogled na to kako kvalitet i dizajn treba da se isporučuju kranjem korisniku. Na domaćem tržištu ovakvi savezi takođe nisu retkost. Plazma je u nekim ranijim godinama imala savez sa Nestle sladoledima, a poslednjih godina vidjamo savez Plazme i Frikoma. Zanimljiva je i strategija zvana “Ingredient Branding”, gde se dodatna vrednost proizvoda kreira kroz sastojke koji nisu vidljivi, ali njihovo prisustvo u proizvodu kreira posebno značenje za potrošača. Poznati primer ove strategije jeste Intel Inside, gde je Intel kroz kompleksan model saradnje sa IBM-om, a kasnije i sa drugim proizvodjačima PC-a uspeo da od nebrendiranog proizvoda stvori jedan od najvrednijih brendova u industriji.
  2. Cross-brending je uglavnom tačkička aktivnost u kojoj udruženi brendovi zadržavaju svoj identitet, a savez im služi da “razmene” ciljne grupe, odnosno da prošire tržišnu penetraciju i svoj reach preko ciljne grupe drugog partnera.  Primera za ovaj način primene brend saveza ima puno. Čest primer je kada kompanije za dostavu hrane na svojim kanalima oglašavaju ponudu nekog od restorana, a opet taj restoran na svojim kanalima reklamira taj servis za dostavu, kako bi kreirao svest da i bez dolaska u restoran može da se uživa i njihovoj ponudi.
  3. Licenciranje jeste odnos kada jedna kompanija omogućava drugoj kompaniji da koristi njen brend na svojim proizvodima, uz naknadu za licenciranje. Licenciranje je veoma slično franšizi, a glavna razlika je u tome što se licenciranje odnosi samo jedan proizvod ili na grupu proizvoda, dok kod ugovora o franšizi primalac franšire prima ceo biznis model od davaoca franšize. Primere licenicranja imamo u mnogim industrijama, a moža najčešće na njih nailazimo u modnom biznisu. Na primer, veliki sportski klubovi daju proizvodjačima modnih proizvoda da proizvode i stavljaju u promet robu sa njihovim brendom.

Iako postoji više načina na koji se u praksi realizuju, čest je slučaj da jedan brend investira u Savez svoj reach kod svoje ciljne grupe, a druga svoj imidž – da bi dobila doseg u pomenutoj ciljnoj grupi.

Ciljevi koji se ostvaruju kroz saveze brendova

Obe strane u savezu imaju ciljeve koje ostvaruju ovom strategijom. Najčešće se ciljevi izražavaju kvantitativno kroz sledeće metrike:

  • povećanje obima prodaje,
  • povećanje profitne stope,
  • uvećavanje poznatosti ili vrednosti brenda,
  • ulazak u nove tržišne segmente ili povećavanje tržišne penetracije,
  • povećavanje tržišnog udela,
  • promene u percepticiji atributa brenda itd.

Svi ciljevi moraju se postaviti na merljiv način, kako bi kompanija bila u mogućnosti da optimalno proceni koliki budžet je neophodno alocirati za postizanje maksimalnih rezultata koji su postavljeni.

Iako se kod Saveza brendova mora pažljivo istražiti partnerska kompanija, odnosno brend sa kojim se pravi savez, postoje i izvesni rizici koje ova strategija nosi sa sobom, a koji pod određenim okolnostima mogu dovesti do negativnih posledica po brend. Ti rizici se uglavnom odnose na nemanje pune kontrole nad celim procesom,

Aktuelni primer saveza brendova

Nike je brend koji je više puta pokazao kako se kroz takve saveze značajno uvećava market share (npr. Nike & iPod; Nike x Ben&Jerry’s). Tiffany & Co. je decenijama slovio kao brend luksuznog nakita! Vrednost luxury brenda Tiffany se u mnogome,  zasniva na eksluzivnosti: jako mali broj maloprodajnih mesta, liste čekanja, izuzetno visoke cene. Međutim, kako Tiffany & Co.  više nije nezavisna porodična kompanija, već je deo koglomerata LVMH-a, kompanija izlazi iz starih okvira i traži načine da dopre do novih generacija potrošača. Nike je cool brend za tinejdžere i mladju populaciju, dok Tiffany donosi novo uzbuđenje i dodatnu vrednost Nike-ovoj publici. Sve u svemu, cilj je da svi budu na dobitku.

Ukoliko želite više informacija, stručnu podršku ili konsalting/mentoring usluge iz oblasti: brendiranja, prodaje, marketinga, upravljanja kategorijama i brendovima, cenovnih strategija, employer brandinga i organizacije – možete nas kontaktirati preko linka Više informacija ili posetite našu kontakt stranicu. Naš tim je na spreman da se uhvati u koštac sa svakim tržišnim problemom. Budite slobodni da proveravate stručne poslovne treninge koje smo pripremili za ovu sezonu – listu često dopunjujemo.