Bake-Up festival – World Expo Milano 2015

Na najvećoj svetskoj sajamskoj manifestaciji World Expo 2015, na paviljonu Republike Srbije, u terminu 9-11. oktobar 2015. godine, predstavili smo festival BAKE UP, koji promoviše srpsku pekarsku tradiciju i najbolje pekare Srbije.

20151010_123342 20151011_152742

Bake Up Show Live – priprema najboljih proizvoda uživo na cooking-stejdžu sa prenosom na gigantskom ekranu je svakako najatraktivniji deo programa za publiku. Glavni pekar manifestacije je Marko Dragićević, vlasnik pekare MaJo iz Novog Beograda. Marko je 4. generacija pekara u svojoj familiji i predstavnik je Srbije na prestižnom Coup Louis Lesaffre -“evropskom takmičenju” najboljih pekara koje je tekuće godine održano u Lilu u Francuskoj. Tokom tri udarna dana, na centralnoj bini Bio-Mediteran klastera, tim BAKE Up-a, koji je uz glavnog pekara Marka Dragićevića sačinjavao i poznati italijanski TV Chef Melchiore Mistretta, predstavio je probirljivoj italijanskoj publici srpske domaće kiflice, štrudlu sa makom i pravi domaći burek. Kiflice su pobudile veliko interesovanje; štrudla sa makom je bila iznenađenje, jer velika većina italijana nikad nije videla mak; dok je razvlačenje kora za burek na stejdžu izazvalo prave ovacije publike.

20151011_152555 20151011_152656 20151011_155132 20151011_155113 DSC00179 DSC00184

Izložba hleba i pekarskih proizvoda je tematska celina tokom koje su se svetu predstavili tradicionalnih srpski pekarski proizvod, ali i proizvodi koji pokazuju da se u Srbiji prate najnoviji svetski trendovi.

Vodeći svetski proizvođač kvasca, Lesaffre,  pretpremijerno je predstavio na BAKE UP-u u Milanu novu ambalažu za svoj poznati kvasac. Ambalaža je dobila izuzetne pohvale od probirljive italijanske publike, a naročito od italijanskih pekara koji su imali prilike i da ga isprobaju.

20151011_151429 DSC00193_resize

20151010_101738_resize 20151010_101803_resize

20151011_121506_resize 20151010_102015

Degustacije su bile veoma posećeni programi, a tradicionalni srpski pekarski proizvodi su bili veoma traženi. Za pripremu degustacija bili su zaduženi glavni pekar Marko Dragićević iz pekare MA-JO i veoma poznati italijanski TV kuIinar Melchiore Mistretta, koji su maestralno kombinovali srpske i italijanske tradicionalne recepture i zabavljali publiku dok su uživo pripremali proizvode.  Svakodnevno smo organizvali degustacije na kojima su se posluživali domaće kiflice, štrudle sa makom, a najveće interesovanje izazvala je degustacija bureka. Veliko interesovanja vladalo je i za vruće PONS-ove Somunice poslužene sa banjalučkim ćevapima.

DSC00188_resize 20151011_152120 20151009_144609 20151009_190739

Hleb i umetnost – Želeći da naglasimo da je pravljenje hleba ne samo zanat, nego i umetnost, na BAKE UP-u smo priredili i umetnički pogled na tradicionalno srpsko, banatsko, selo Vojvodine – koja se naziva i žitnicom Evrope. Glavna tema izložbe akademskog slikara Božura Ivanovića jeste najprepoznatljiviji deo banatskog seoskog domaćinstva: ambari i salaši. Na izložbi je predstavljeno 18 radova ovog umetnika. Izložba je otvorena u okviru srpskog paviljona i savršeno je dopunila prezentaciju srpske pekarske industrije. Kustos, umetnički direktor izložbe i autor kataloga je Dr Mila Nikolić, arhitekta koja živi na relaciji Beograd – Barselona.

20151009_174859 20151009_190652 20151010_144755 DSC00241_resize

I još par utisaka iz Milana:

DSC00267 20151010_144846 2015-10-08 14.39.09 2015-10-08 14.25.23 Izlozba LESAFFRE 01 Umetnost 03 20151010_123709 20151010_123624

 

NAZAD NA GLAVNI MENU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *