Bake-Up festival / World Expo Milano

Na najvećoj svetskoj sajamskoj manifestaciji World Expo u Milanu, organizovali smo BAKE UP festival. Festival je održan na paviljonu Republike Srbije i promoviše srpsku pekarsku tradiciju i najbolje pekare Srbije.

Bake Up Show Live

Priprema proizvoda uživo na cooking-stejdžu, sa direktnom prenosom na gigantskom ekranu je najatraktivniji deo programa. Glavni pekar manifestacije je Marko Dragićević, vlasnik pekare MaJo iz Novog Beograda. Marko je 4. generacija pekara u svojoj familiji. Predstavnik je Srbije na prestižnom “Coup Louis Lesaffre “ – evropskom takmičenju” najboljih pekara koje je održano u Lilu u Francuskoj.

Tokom tri festivalska dana, na centralnoj bini Bio-Mediteran klastera, nasupao je tim BAKE Up-a. Tim sačinjavaju glavni pekar Marka Dragićević i poznati italijanski TV Chef Melchiore Mistretta. Probirljivoj italijanskoj publici predstavljeni su srpske pekarski proizvodi. Kiflice su pobudile veliko interesovanje. Štrudla sa makom je veliko iznenađenje, jer većina italijana nikad nije videla mak. Razvlačenje kora za burek na stejdžu izazvalo prave ovacije publike.

Izložba hleba i pekarskih proizvoda je tematska celina tokom koje su se svetu predstavili tradicionalnih srpski pekarski proizvod, ali i proizvodi koji pokazuju da se u Srbiji prate najnoviji svetski trendovi.

Vodeći svetski proizvođač kvasca, Lesaffre,  pretpremijerno je predstavio na BAKE UP-u u Milanu novu ambalažu za svoj poznati kvasac. Ambalaža je dobila izuzetne pohvale od probirljive italijanske publike, a naročito od italijanskih pekara koji su imali prilike i da ga isprobaju.

Degustacije

su bile veoma posećeni programi. Tradicionalni srpski pekarski proizvodi su veoma traženi. Za pripremu degustacija zaduženi su Marko Dragićević iz i italijanski TV kuIinar Melchiore Mistretta. Oni su su maestralno kombinovali srpske i italijanske tradicionalne recepture i zabavljali publiku. .  Svakodnevno smo organizvali degustacije na kojima su se posluživali domaće kiflice i štrudle sa makom. Najveće interesovanje izazvala je degustacija bureka. Veliko interesovanja vladalo je i za vruće PONS-ove somunice poslužene sa banjalučkim ćevapima.

Hleb i umetnost

Želeći da naglasimo da pravljenje hleba nije samo zanat, nego i umetnost, na BAKE UP-u smo priredili i umetnički program. Ovoga puta to je pogled na tradicionalno srpsko, banatsko selo. Glavna tema izložbe akademskog slikara Božura Ivanovića jesu prepoznatlji objekti banatskog seoskog domaćinstva: ambari i salaši. Na izložbi je predstavljeno umetničkih 18 radova. Izložba je otvorena u okviru srpskog paviljona i savršeno je dopunila prezentaciju srpske pekarske industrije. Kustos, umetnički direktor izložbe i autor kataloga je Dr Mila Nikolić, arhitekta koja živi na relaciji Beograd – Barselona.

NAZAD NA GLAVNI MENU