Bake Up – festival finog hleba i peciva, mart 2016

IMG_0608 IMG_3155

Bake Up festival koji promoviše najbolje domaće pekarske proizvode, torte i kolače premijerno je održan na izložbi u Milanu, a prvi put u Srbiji poslednjeg vikenda u martu ove godine u cntralnom atrijumu TC Delta City u Beogradu. Cilj manifestacije Bake Up je promocija kulture hleba i srpske nematerijane kulturne baštine u kojoj hleb predstavlja veoma značajan deo. Hleb je kod Srba najvažnija namirnica od pamtiveka, stoga je podsećanje na tradiciju važno. Sa druge strane, postoji uverenje da potrošači nisu u dovoljnoj meri edukovani da bi mogli da ocenjuju kvalitet hleba koji jedu. Na našem tržištu ima dosta različitih hlebova po kvalitetu i ovom manifestacijom želimo da informišemo ljude o tome da više obrate pažnju na hleb koji kupuju i koji jedu. Dobar i kvalitetan hleb je nezamenljiva namirnica i po svim piramidama zdrave ishrane, osnovna namirnica koju treba uzimati više puta u toku svakog dana.

IMG_0858 IMG_3204

Proizvođačima kvalitetnog hleba pružili smo priliku da pokažu tržištu šta prave. Kroz Delta City, tokom dva dana vikenda, prođe oko 50,000 posetilaca. U tom smislu, Bake Up je bio izložen izuzetno velikoj i fokusiranoj pažnji potrošača, jer su svi koji su došli na Bake Up bili veoma raspoloženi da prime nove informacije. Za razliku od uobičajenog promotivnog predstvaljanja proizvoda u maloprodajnim objektima, kada moramo da prekinemo potrošača u svojoj rutini, ovde potrošači sami dolaze, željni novih saznanja, tako da je kvalitet prenošenja informacija neuporedivo bolji nego na bilo koji drugi način predstavljanja proizvoda. U to su se uverili i sami proizvođači preko enormno velikog povećanja obima prodaje u obližnjem Maxi supermarketu, proizvoda koji su predstavljani.

IMG_4771 IMG_3201

DSC01687 DSC01722

Centralni događaj manifestacije Bake Up je program uživo, gde najb olji srpski pekari uživo pripremaju proizvode korak po korak, otkrivaju majstorske tajne i zabavljaju publiku. U okviru toga, glavni dogašaj bilo je predstavljanje PEKARIJADE, nacionalnog takmičenja profesionalnih I mladih pekara, koje se održava tokom aprila meseca u Beogradu, u specijalizovanom BAKING CENTRU kompanije Lesaffre, koja nam je poznata po vrhunskim brendovima svežeg kvasca Vrenje i Alfa. Pekarijada je privukla I veliku pažnju medija i prisutne publike jer se retko ima prilika da se pravi majstori gledaju u akciji.

IMG_0613 IMG_0818

Našem pozivu su se  odazvali proizvođači koji su  prepoznali značaj ove manifestacije i koji veruju u kvalitet svojih proizvoda. Predstavljene su sve vrste hleba, kvalitetnih proizvoda u svojim kategorijama, od standardnog belog hleba pa do raznih specijalnih vrsta hleba, ali i tradicionalnih hlebova. Svi izlagači se se potrudili se da kvalitetnim nastupom naglase svoj proizvod. Pekara PONS iz Čačka je uspešno izlagala svoje proizvode na Svetskoj izložbi u Milanu i sada je beogradskoj publici predstavila svoj novi Hrono hleb i program Zdravi zalogaji; zatim program pakovanih peciva – bagele, burgere lepinje, mlečne kiflice i zemičke i novu paletu smrznutog peciva “Posebno ukusno”. Maxi pekara, kompanije Delhaize, proširila je svoj asortiman u saradnji sa Zdravstvenom zadrugom Zdravlje predstavila je novi Hrono hleb, zatim tradicionalne hlebove kao što su Tain, Manastirski hleb, hleb sa koprivom i prateći trendove u ishrani, hleb 6 zrna. Pančevačka pekara ima široku paletu i sjajan program svežeg, pakovanog I smrnutog peciva i sa svojim slatkim Pan hlebom, koji je bio jedan od najzani     mljivijih artikala, bila je jedna od omiljenih destinacija posetilaca. Pekara MaJo iz Beograda, mladog majstora Marka Dragićevića, četvrte generacije pekara u svojoj familiji i učesnika Louis Lesaffre Coup-a, izložila je svoje hlebove i vrhunska peciva. Nezaobilazni sastav svakog hleba je kvasac, tako da nam je jedan od partnera, Alfa kvasac,  pomogao da ovaj događaj uspe i da svako testo bude dobro.

IMG_0895 IMG_3090

Narodni muzej iz Kraljeva nam je dozvolio da prikažemo autorsku izložbu kustosa muzeja Violete Cvetanovske, koja prikuplja materijal o hlebu i tradiciji hleba u centralnoj Srbiji. Na bazi njenih materijala u saradnji sa našim vrsnim pekarima, napravili smo autentične eksponate obrednih hlebova u Centralnoj Srbiji.

IMG_3181 IMG_0665  DSC01697 DSC01656 DSC01611 2016-03-27 16.59.51

DSC01631 DSC01700